Uuden sukupolven virtuaaliset harrastukset

Vanhempiemme harrastukset painottuivat aina ulkoliikuntaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Kaikki tämä kääntyi vuosituhannen vaihteessa päälaelleen, sillä teknologinen vallankumous muutti pelin hengen ja uuden sukupolven harrastukset siirtyivät virtuaaliseen maailman. Näin ollen elektroninen kilpapelaaminen mullisti perinteiset harrastukset täysin uudenlaisiksi.

Elektroninen kilpapelaaminen on ammattimainen termi (ja monien mielestä huonosti suunniteltu tekosyy) videopelien pelaamiselle. Erityisesti vanhempi sukupolvi saattaa ymmärtää e-pelaamisen laiskojen ja saamattomien nuorten tekosyynä kutsua pelaamista harrastukseksi, mutta todellisuudessa elektroninen kilpapelaaminen on yhtälailla harrastus ja kilpailulaji kuin shakki, tikanheitto, biljardi tai vaikka curling. Vaikka e-pelaamisessa ei välttämättä lennä hiki yhtä tiheästi kuin esimerkiksi jalkapallossa, ei se tarkoita sitä, etteikö kilpapelaamisessa tarvittaisi taitoa. Valitettavasti enemmistö e-pelaamisen kriitikoista ei ole tietoinen, mistä kilpapelaamisessa on oikeasti kyse.

Suosituimmat e-pelimuodot ovat Real Time Strategy (RTS), First Person Shooter (FPS), Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) ja Massively Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG). FPS, eli ensimmäisen persoonan ammuntapelien tunnetuimmat pelit ovat esimerkiksi Counter-Strike ja Quake, joita jopa miljoonat e-pelaajat pelaavat ympäri maailmaa. Kaikista pelatuin e-pelimuoto on kuitenkin ehdottomasti MMORPG eli suomeksi massiiviset nettiroolimoninpelit, joita pelaa kymmenet tuhannet elektronisen kilpapelaamisen ammattilaiset. Tunnetuimmat pelit ovat ehdottomasti DotA 2, Warcraft, Starcraft ja League of Legends. Muitakin vaihtoehtoja löytyy, mutta nämä edellä mainitut pelit ovat kuuluneet kymmenien tuhansien pelaajien suosikkeihin jo miltei 90-luvulta lähtien.

Otteluita voidaan pelata luonnollisesti omalta kotikoneelta etänä, kuten esimerkiksi Counter-Strike-turnauksia, tai vaihtoehtoisesti suurissa LAN-tapahtumissa. Esimerkiksi Suomessa järjestettävä Assembly tuo joka vuosi tuhannet pelaajat tietokoneineen saman katon alle kilpailemaan eri pelien titteleistä. World Cyber Games (WCG) tapahtumaa pidetään e-pelaamisen epävirallisina olympialaisina, mutta erilaisia turnauksia järjestetään tiuhaan tahtiin ympäri maailmaa.

Monissa turnauksissa tietyt klaanit pelaavat mestaruuksista ja näiden klaanien rakenne on verrattivssa esimerkiksi jalkapallojoukkueeseen. Klaaniin valitaan vain parhaista parhaat pelaajat, jotka ovat antaneet tarpeeksi vahvat näytöt osaamisistaan. Klaaneja sponsoroi suuri joukko yrityksiä lähinnä mainosmielessä. On sanomattakin selvää, että e-pelaamista harrastuksena ja kilpalajina ei tulisi aliarvioida.