Kuinka perustaa elektronisen urheilun järjestö?

Elektroninen urheilu on Suomessa vielä lapsenkengissä ja uusille toimijoille on rutkasti tilaa. Lajista toden teolla innostuneelle saattaakin pälkähtää päähän uuden järjestön perustaminen, mikä ei välttämättä ole lainkaan huono idea.

Tutustu järjestön perustamisen käytäntöihin sekä upouuden seuran alkutaipaleelle hyödyllisiin seikkoihin.

Yhdistyksen perustamisen kolme yksinkertaista askelta

Elektronisen urheilun järjestö on yhdistys, jonka perustaminen on vastoin monien ennakkoluuloa varsin helppoa. Yhdistyksen voi Suomessa perustaa jo kolme 15 vuotta täyttänyttä henkilöä, joten sen suurempaa porukkaa ei välttämättä tarvitse koota kasaan alkuun päästäkseen.

Alhaisesta alaikärajasta huolimatta kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on kummankin oltava yli 18-vuotiaita. Kun lähtökohdat ovat kunnossa ja yrityksen toiminnan tarkoitus sekä tavoitteet selvillä, on aika aloittaa itse perustamisprosessi.

  1. Perustava kokous, jossa valitaan yhdistykselle sen ensimmäinen hallitus, laaditaan ja hyväksytään yhdistyksen säännöt, kirjoitetaan ja allekirjoitetaan perustamiskirja ja täytetään Patentti- ja rekisterihallitukselle uuden yhdistyksen perusilmoitus.
  2. Asiakirjojen toimittaminen Patentti- ja rekisterihallitukseen ja rekisteröinnistä maksaminen. Rekisteröinnin hinta on sähköisesti tehtynä 85 euroa. Kun maksu on suoritettu, kestää rekisteröinnissä noin kaksi viikkoa. Tällä välin kannattaa kuitenkin jo suunnitella toimintaa, hankkia uusia jäseniä ja valmistella yhdistyksen toimia. Tunnettavuutta ja tätä kautta jäsenhankintoja edesauttavat esimerkiksi yhdistyksen logolla koristetut tuotteet.
  3. Yhdistykselle lähetetään kirjallinen ilmoitus, kun rekisteröinti on valmis. Ilmoituksen saamisen jälkeen on aika pitää ensimmäinen virallinen kokous, jossa yhdistyksen rahastonhoitajalle myönnetään oikeus yhdistyksen tilin käyttämiseen. Jäsenet maksavat jäsenmaksunsa ja yhdistyksen toiminta voi alkaa!

Tärkeää muistettavaa:

  • Yhdistyksen rekisteröimiseen tarvittavat asiakirjat ovat yhdistyksen perustamisasiakirja, säännöt ja perusilmoitus.
  • Yhdistyksellä on oltava puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja.
  • Kun yhdistys on rekisteröity, on sen toiminnan täytettävä yhdistyslain vaatimukset. Yhdistyksellä on esimerkiksi oltava ajantasainen jäsenluettelo eikä sen toiminnan tarkoituksena saa olla voiton tai muun taloudellisen edun tavoittelu.
  • Järjestölle sallittuja varainkeruun muotoja ovat muun muassa talkootyö, myyjäiset ja kannatustuotteet sekä arpajaiset ja rahankeräys. Rekisteröity yhdistys ei tarvitse erillistä lupaa omissa tilaisuudessaan pidettävien arpajaisten järjestämiseen, kunhan voitot jaetaan samassa tilaisuudessa eikä arpojen yhteenlaskettu myyntihinta ylitä 2000 euroa.