Elektroninen urheilu on Suomessa vielä lapsenkengissä ja uusille toimijoille on rutkasti tilaa. Lajista toden teolla innostuneelle saattaakin pälkähtää päähän uuden järjestön perustaminen, mikä ei välttämättä ole lainkaan huono idea. Tutustu järjestön perustamisen käytäntöihin sekä upouuden seuran alkutaipaleelle hyödyllisiin seikkoihin.
Yhdistyksen perustamisen kolme yksinkertaista askelta
Elektronisen urheilun järjestö on yhdistys, jonka perustaminen on vastoin monien ennakkoluuloa varsin helppoa. Yhdistyksen voi Suomessa perustaa jo kolme 15 vuotta täyttänyttä henkilöä, joten sen suurempaa porukkaa ei välttämättä tarvitse koota kasaan alkuun päästäkseen. Alhaisesta alaikärajasta huolimatta kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on kummankin oltava yli 18-vuotiaita. Kun lähtökohdat ovat kunnossa ja yrityksen toiminnan tarkoitus sekä tavoitteet selvillä, on aika aloittaa itse perustamisprosessi.
- Perustava kokous, jossa valitaan yhdistykselle sen ensimmäinen hallitus, laaditaan ja hyväksytään yhdistyksen säännöt, kirjoitetaan ja allekirjoitetaan perustamiskirja ja täytetään Patentti- ja rekisterihallitukselle uuden yhdistyksen perusilmoitus.
- Asiakirjojen toimittaminen Patentti- ja rekisterihallitukseen ja rekisteröinnistä maksaminen. Rekisteröinnin hinta on sähköisesti tehtynä 85 euroa. Kun maksu on suoritettu, kestää rekisteröinnissä noin kaksi viikkoa. Tällä välin kannattaa kuitenkin jo suunnitella toimintaa, hankkia uusia jäseniä ja valmistella yhdistyksen toimia. Tunnettavuutta ja tätä kautta jäsenhankintoja edesauttavat esimerkiksi yhdistyksen logolla koristetut tuotteet.
- Yhdistykselle lähetetään kirjallinen ilmoitus, kun rekisteröinti on valmis. Ilmoituksen saamisen jälkeen on aika pitää ensimmäinen virallinen kokous, jossa yhdistyksen rahastonhoitajalle myönnetään oikeus yhdistyksen tilin käyttämiseen. Jäsenet maksavat jäsenmaksunsa ja yhdistyksen toiminta voi alkaa!
Tärkeää muistettavaa:
- Yhdistyksen rekisteröimiseen tarvittavat asiakirjat ovat yhdistyksen perustamisasiakirja, säännöt ja perusilmoitus.
- Yhdistyksellä on oltava puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja.
- Kun yhdistys on rekisteröity, on sen toiminnan täytettävä yhdistyslain vaatimukset. Yhdistyksellä on esimerkiksi oltava ajantasainen jäsenluettelo eikä sen toiminnan tarkoituksena saa olla voiton tai muun taloudellisen edun tavoittelu.
- Järjestölle sallittuja varainkeruun muotoja ovat muun muassa talkootyö, myyjäiset ja kannatustuotteet sekä arpajaiset ja rahankeräys. Rekisteröity yhdistys ei tarvitse erillistä lupaa omissa tilaisuudessaan pidettävien arpajaisten järjestämiseen, kunhan voitot jaetaan samassa tilaisuudessa eikä arpojen yhteenlaskettu myyntihinta ylitä 2000 euroa.
Laatua ja käytännöllisyyttä
Useimmilla meistä on kokemuksia erilaisista liikelahjoista ja markkinointituotteista, joita olemme itse antaneet asiakkaillemme tai vastaanottaneet yrityksiltä ja niiden edustajilta. Liike- ja mainoslahjoja onkin kaikkialla ympärillämme. Mieleenpainuviksi mainoslahjoiksi muodostuvat ne kaikista hyödyllisimmät, pitkäikäisimmät ja huolellisesti suunnitellut tuotteet. Mitä tarkemmin mietit liikelahjasi käyttötarkoituksen ja panostat sen laatuun, sitä paremman vaikutuksen lahjasi antaa yrityksestäsi.
Anna itsesi näköinen lahja
Mainos- tai liikelahjan tulee kuvastaa ennen kaikkea sinua ja yritystäsi. Mainoslahjana annettava tuote on joka tapauksessa käyttäjälleen hyödyllinen, oli se sitten kynä, heijastin tai kangaskassi. Mieti siis mainos- ja liikelahjatuotteita valitessasi, millainen tuote sopii yrityksesi profiiliin, ja tukeeko lahjan käyttötarkoitus yrityksesi sanomaa. Näin saat mainoslahjallesi rutkasti lisää vaikuttavuutta. Muista myös huomioida verotus lahjaa valitessa.
Arvosta asiakasta laadulla
Mitä laadukkaamman ja pitkäikäisemmän lahjatuotteen annat, sitä paremman vaikutelman potentiaalinen asiakkaasi saa yrityksestäsi. Helposti rikkoutuva tai epäkäytännöllinen lahjatuote joutuu todennäköisesti hyvin nopeasti roskikseen. Sen sijaan hieman laadukkaampi ja huolella mietitty mainostuote voi tuottaa iloa ja hyötyä saajalleen pidemmänkin aikaa. Lisäksi hyvä ja tyylikäs tuote antaa asiakkaalle yrityksestäsi kuvan asiakasta arvostavana, vastuullisena ja luotettavana toimijana.